• Noyau A

STVV onthult muurschilderingen van 10 Spelers van de Eeuw

“Laten ons verleden verder leven in de toekomst”

SINT-TRUIDEN, 27 december 2022 – Veel verwonderde blikken op Stayen vanavond. Voor de aftrap van de kerstwedstrijd tegen Zulte-Waregem onthulde STVV namelijk de 10 muurschilderingen van haar Spelers van de Eeuw. Deze kunstwerken zijn het resultaat van een stemming, waarbij de supporters de populairste speler van elk decennium verkozen. Kunstenaar Tom Herck vereeuwigde de iconen in Tribune Oost.

Tijdens de heenronde lanceerde STVV een verkiezing, waarbij de supporters de beste STVV-spelers van de voorbije 100 jaar konden verkiezen. Uit de massale stemming die volgde, kwam er één laureaat per decennium uit de bus.

“Voor de eerste decennia maakten we de keuze zelf, in overleg met onze wandelende STVV-encyclopedie Kris Vanmunster”, vertelt Bert Stas (brand manager STVV). “Zo kwamen we uit bij Guy Menten (de eerste kapitein uit de geschiedenis), Albert Haesen (de bonkige voetballer die zich later tot kunstschilder ontpopte), Leopold ‘Kogelke’ Appeltants (de eerste echte sluipschutter van de Kanaries) en Jan Vanoirbeek (die het vaakst voor STVV speelde de voorbije 99 jaar).”

Vanaf de jaren ’60 was het woord aan de supporters: “Zij verkozen Lon Polleunis (de Gouden Schoen van de jaren ’60), Alfred Riedl (de Oostenrijkse scherpschutter) en Marc Wilmots (de boerenzoon die uitgroeide tot internationale stormram). In de meest recente decennia bleken Peter Voets (de vleesgeworden rechtsback met tonnen karakter), Danny Boffin (die zowel aan het begin als aan het eind van zijn carrière schitterde op Stayen) en Rob Schoofs (de nummer 10 uit de jaren ’10) het populairst bij de achterban.”

Stayen ademt voetbal

Stayen is de thuis van de STVV-supporters. En dus is het belangrijk dat het stadion voetbal ademt. Daarom maken de Kanaries hun meest markante spelers ook zichtbaar op Stayen: beeldend kunstenaar – en STVV-fan – Tom Herck ging aan de slag met de resultaten van de poll. “De voorbije weken vereeuwigde ik de gekozen spelers in het stadion, meer bepaald in de trappenhallen van familietribune Oost. Ik ben al meer dan 25 jaar STVV-aanhanger, dus de club vormt een belangrijk deel van mijn identiteit. Ik heb ervoor gekozen om de portretten in het zwart-wit-grijs te maken. Dat is een knipoog naar de zwart-witfoto’s uit ons roemrijke verleden. En bovendien passen de muurschilderingen op deze manier bij de kleur van de betonnen muren en trappen van de tribune. Onze spelers van de eeuw worden letterlijk opgenomen in het beton van het stadion, en vormen zo de fundamenten van de club STVV", aldus Tom Herck. 

Bovendien kan je naast het portret een QR-code scannen. “Zo ontdek je het levensverhaal van deze legendes. Initiatieven zorgen niet alleen voor een nostalgisch gevoel bij onze volwassen fans, op deze manier geraken ook de jongste Kanaries vertrouwd met onze rijke voetbalcultuur. Zo leeft ons verleden verder in de toekomst”, legt Bert Stas uit.  

Al 8 ‘adopties’

Voor de aftrap van de wedstrijd tegen Zulte-Waregem werden de muurschilderingen officieel onthuld. Dat gebeurde in aanwezigheid van de geportretteerde oud-spelers, hun familie, de supporters en … de partners.

“De bedrijven Vigneron, Colora, Moore, Princen-Scheldeman, Morren Motor, BV Advocaten, DMM.com en Impermo ‘adopteerden’ al een STVV-legende. Zo koppelen zij hun naam aan deze illustere spelers. Vooraleer we de muurschilderingen onthulden, zijn er dus al partners voor 8 van de 10 iconen. Er is nog ruimte voor twee laatste partners”, weet Stan Niesen (commercieel directeur STVV).

Meer over de Legendes:

Partagez cette info