Wedstrijdverslag PO2: STVV - Standard Luik

13 april 2024

Spektakelstuk op Stayen eindigt op een gelijkspel

video

Eerste helft

Na de officieuze aftrap door ex-speler René Petersen, wiens doelpunt tegen Standard in 1996 verkozen werd tot doelpunt van de eeuw, volgt ook de officiële versie. STVV voert 6 wijzigingen door ten opzichte van vorige week. Ananou en Bocat vervangen Ogawa en Vanwesemael op de wingbacks. Janssens neemt de plaats in van de gekwetste Van Helden. Ito herovert zijn basisstek en voorin verschijnen Zahiroleslam en Steuckers op het wedstrijdblad.

Bij de eerste dreiging van de Kanaries is het meteen raak. Een aanval vanop rechts komt via Steuckers en Zahiroleslam bij Ito terecht. De magiër neemt de bal goed mee en vindt op zijn beurt Bocat die van binnen de 16 de bal via de paal binnen schiet.

We zitten in minuut 9 en Standard zoekt met een lange bal Yeboah. De vinnige spits laat de bal met de borst vallen voor Canak. Suzuki pareert het schot van de Luikse buitenspeler in eerste instantie nog, maar Kanga is goed gevolgd en kan de bal in een leeg doel binnenschieten.

Enkele minuten later pakken de Rouches uit met een snedige counter. Koïta verdedigt echter goed mee en haalt de angel uit de aanval, weliswaar ten koste van een geel karton. Na die waarschuwing zakt het tempo even. Het is een kwartier wachten op de volgende grote kans. Janssens dekt goed door op Kanga waardoor de bal bij Koïta terecht komt. Abou probeert het met zijn befaamde knal vanop afstand, die echter nipt naast het doel van Bodart zeilt.

In de 41ste minuut is het tijd voor een nieuwe aanval van rood-wit. Balikwisha schakelt Ananou uit en geeft de bal voor met links. De bal valt in de 2de zone waar Price staat te wachten: Suzuki staat echter pal en duwt zijn volley gedecideerd in corner.

In de extra tijd van de eerste helft weet Standard nog een ultieme kans bijeen te voetballen. Balikwisha zoekt Kawabe die de bal achter zijn steunbeen aflegt voor Balikwisha. Zijn afstandsschot wordt makkelijk geklemd door Suzuki.

We gaan met gelijke bordjes de rust in. STVV had veruit het meeste balbezit, maar een sterk Standard wist wat meer kansen af te dwingen in de eerste helft.

Tweede helft

De eerste kans van de tweede helft is voor de Truienaars. Delorge schiet eerst hard van buiten de 16. In de herneming zoekt Abou Koïta met zijn linker de hoek, maar Bodart strekt zich uit en duwt in corner.

In minuut 51 breekt het eerste VAR-moment van de wedstrijd aan. Na een schermutseling met de doorgebroken Ananou legt scheidsrechter De Cremer de bal bij nader inzien op de stip. Koïta mikt snoeihard richting linkerhoek … maar Bodart heeft een fenomenale redding in huis en stopt de strafschop.

Het blijft op en af gaan. Dit keer roert Standard de aanvalstrom. Een voorzet vanop links komt bij de alleenstaande Price terecht, die neemt de bal opnieuw in de vlucht maar Suzuki heeft een mooie redding in huis. Een minuut later is het wel prijs voor de Rouches. Na een mooie combinatie met Kanga geeft Kawabe een voorzet op maat,  Balikwisha duikt voor zijn man en trapt de bal in één tijd binnen: 1-2.

STVV is - begrijpelijk - wat aangeslagen. Het signaal voor coach Fink om uit te pakken met zijn eerste wissels. Bertaccini en Vanwesemael vervangen de ongelukkige Ananou en Koïta. Hoewel die wissels voor een nieuw elan zorgen, valt het doelpunt in minuut 81 aan de overkant. Janssens speelt de bal te kort terug naar Suzuki, de attente Kanga zit ertussen en profiteert optimaal. 1-3, een mokerslag voor Stayen.

Tijd om alle registers open te trekken. Barnes en Kaya vervangen Godeau en Zahiroleslam: een extra aanvaller voor een verdediger, het is alles of niks voor de Kanaries.

Die meesterzet werpt snel z’n vruchten af. Een mooie aanval komt via Bocat en Kaya bij Ito terecht. De Japanner gaat richting doel en trapt van net buiten de 16. Bodart kan de bal niet klemmen, de muntfrisse Bertaccini let goed op en schiet de bal in doel. De aansluitingstreffer is een feit, meteen de eerste goal van Adriano in Truiense dienst. Kunnen de Kanaries nog een mirakel realiseren?

Ja, is het antwoord. Een diepe bal van Steuckers bereikt Barnes die goed aanneemt en aflegt voor Kaya. Fatih aarzelt niet en trapt de bal met rechts overhoeks binnen. Een tweede comeback op twee weken tijd. Maar vooral de langverwachte eerste treffer voor cultheld Kaya. Zowel de ploegmaats als de supporters omarmen de spits massaal.

Na 2 lange VAR-momenten volgen er 12 minuten extra tijd. Hierin blijkt de Truiense lucht van zwanger van doelpunten. Delorge ziet de alleenstaande Bertaccini en brengt de bal vroeg voor. Die komt alleen voor doelman Bodart maar kan na een duw in de rug niet afwerken. In de allerlaatste minuut is er nog een reuzenkans voor de Rouches. Een voorzet bereikt Kanga die zijn voet nog net tegen de bal kan plaatsen. Hij stift doelman Suzuki maar de bal gaat rakelings langs het doel van Suzuki.

Na 104 minuten eindigt een heerlijk kijkstuk. STVV en Standard delen de punten op Stayen na een knotsgek einde. De eindstand is 3-3.